de “ongewenste “ poelslakken…
We kennen ze allemaal van beginner tot gevorderde aquariaan… de “ongewenste “ poelslakken…ze kunnen echter een ware plaag worden, maar wat te doen als je ze bij je garnalen hebt? Hieronder geven we je enkele tips.

Welke kunnen er een ware plaag worden? En zijn GEEN sierslakken..dwz, de eitjes hangen aan planten die je koopt…

TORENSLAK: (Deze zijn wel nuttig omdat ze in de bodem gaan graven,doch echter kunnen ze een ware plaag worden)

1. In vele winkels worden je er Anatome Helena’s aangeboden, de slak etende slak, maar weet dat deze ook kweken en dat ze meer dan slakken alleen eten.. namelijk ook jouw garnalen!

2. Je kan natuurlijk opgaan voor een slakkenval, doch echter wil ik daarbij waarschuwen dat ook garnalen erin kunnen komen vast te zitten…En dat de ingangklemmetjes kunnen blijven open staan door de stroming.

3. Je kan een stuk komkommer nemen en dit bevestigen op een vork. Wanneer het licht uitgaat in het aquarium leg je dit op de bodem. Je wacht nu een uurtje en doet daarna terug het licht aan. Het zal vol zitten met slakken, je neem voorzichtig de vork op en kan zo alle slakken verwijderen. Je zal dit meermaals moeten aanhouden, maar weet dat de aanhouder wint! Belangrijk is wel dat u NIET voedert intussen en dit voor enkele dagen!

4. Gebruik NOOIT slakkendodend middel! Dit is zeer giftig voor je garnalen en zal leiden tot massale sterfte!!!

5. Let erop dat als je planten aankoopt of deze uit een andere aqua haalt, je de planten even goed inspecteert of er geen gelpakketjes aanhangen. Deze bevatten de eitjes van de poelslak en je kan deze gemakkelijk gaan verwijderen. Plaats je planten dus gedurende 4 dagen in quarantaine. Je kan bruiswater toevoegen om alles van ongewenste gasten te doden. Elke dag 2 x het water verversen!

6. Een botia vis of slaketende vis is helemaal NOT DONE bij garnalen. Ze zullen niet alleen je slakken opeten maar ook jouw garnalen…. Weet ook dat deze vissen ( ze zien er mss niet groot uit in de winkel  ) 30 cm groot worden! Dus denk 2 keer na vooraleer je er eentje aanschaft!!

Overzetten van garnalen in hun nieuwe biotoop
Het inzetten van nieuw aangekochte garnalen in het aquarium is een van de meeste dingen waar mensen verkeerd mee omgaan…

Ik leg u even uit hoe je dit het beste  doet.

Benodigdheden:

• Emmer ( liefst wit ( andere kleuren zijn te donker om de garnalen te zien) )

• Lucht slangetje ( +/- 1.5 m )

• Schaar

Hoe doe je dit nu het best?

1. Snij de transportzak open en giet de garnalen voorzichtig in de emmer.

2. Neem de luchtslang en leg er in het midden een gewone knoop in.

3. Plaats het ene eind in je aquarium.

4. Zuig nu aan het andere eind tot het water voorbij de knoop is.

5. Leg het uiteinde in de emmer en je zal zien dat het water begint te druppelen.

6. Loopt het water te snel, trek de knoop wat aan, zodat het water druppelt.

7. Let erop dat de emmer niet op de koude vloer staat en ook lager dan je aquarium.

8. Laat ongeveer 2L water bij de garnalen druppelen.

9. Is dit gebeurt, dan laat je deze nog 2 uur staan.

10. Schep de garnalen uit de emmer en zet ze over in het aquarium.

11. Giet het water uit de emmer WEG!

PLAAGDIEREN DIE VOORKOMEN BIJ GARNALEN

Er zijn een aantal ongenodigde gasten die frequent voorkomen bij garnalen…maar wat is nu gevaarlijk, en welke kunnen een ware plaag worden?
Onderstaand leggen we je aan de hand van tekst en foto uit welke dieren wat zijn, van waar ze komen en hoe je ze kan bestrijden.

1. Planaria

Platwormen

  • Planaria is een platworm die veelal na enige tijd zal voorkomen in je aquarium. Je ziet ze niet altijd daar ze leven in de bodem. Soms als het licht uit is, of ze vinden niet veel voedsel zal je ze over de bodem zien kruipen of langs de ruiten. Planaria op zich kan gevaarlijk zijn, daar ze beschikken over een gif, een gif dat ze kunnen afscheiden in het bijzijn van een garnaal, die erdoor kan sterven. Ze ontsieren niet alleen het aquarium, ze kunnen zich ( mits genoeg voedsel ) explosief vermeerderen. Je kan ze gemakkelijk herkennen aan de driehoekige kop en hun bruine kleur. Ze worden soms wel eens verward met de …. Maar die is wit van kleur.
  • BESTRIJDING: Je hebt meerdere opties qua bestrijding van deze wormen. Ofwel opteer je voor FLUBENOL, dat een worm dodend middel is, maar totaal ongevaarlijk is voor garnalen. Soms wordt dit niet goed verdragen door (sier) slakken. Je kan natuurlijk je sierslakken verwijderen, maar weet dat het middel 4 weken doorwerkt in de bodem! De tweede optie is dat je een PLANARIAVAL gebruikt, deze is aan te raden als je sierslakken in je aquarium hebt. De val werkt heel eenvoudig: Je vult deze met een vlezig aas ( gehakt of rode muggelarven ). De planaria kruipt in het buisje en komen in de glazen buis terecht waar ze geen weg meer terug vinden naar buiten. Je kan deze val oneindig veel gebruiken…
2. POELSLAKKEN OF

BLAASHOORNSLAKKEN

  • Iedereen heeft ze al wel eens gezien, die bruine kleine slakjes die over je ruit en planten kruipen. Maar zijn deze nu gevaarlijk? Nee, gevaarlijk zijn ze niet, maar ze kunnen wel een ware plaag worden, omdat deze slakjes 2 slachtig zijn heb je er in een mum van tijd ontelbaar veel. Je kan hun eitjes zien hangen aan planten of je ruiten. Het is als het ware een gelachtig zakje dat gevuld is met kleine bolletjes. Ze komen meestal mee met planten die je gekocht hebt. Op langere termijn worden ze wel concurrent voor jouw garnalen, daar zij op den duur geen voedsel meer zullen vinden…
  • BESTRIJDING: Ook hier heb je vele mogelijkheden om deze te gaan bestrijden/verwijderen. Je kan GASTROPEX gebruiken ( slakkendodend middel ), maar dit is NIET veilig voor garnalen! Een andere ( tijdrovende ) methode is ze handmatig gaan verwijderen, maar al vlug zal de moed je in de schoenen zinken… Je kan ook opteren om een stuk komkommer op een vork te prikken en deze ( nadat het licht uit is ) in de bak te leggen. Na 1 uur haal je de vork terug boven en zal deze vol zitten met slakken, ook met deze methode is het de aanhouder die wint. Belangrijk is dan ook wel dat je NIET gaat voederen. Je kan ook een slakkenval aankopen, hoewel ik naar eigen ervaringen hier niet echt een succes mee heb ondervonden… Voor het voederen van je garnalen kan het ook aangewezen zijn van dit te doen in een voederschaal. Doordat je op een dezelfde plaats voedert, zullen de slakken niet veel eten meer vinden en vanzelf uitsterven. De voederschaal biedt ook meerdere voordelen. Andere mensen opteren dan terug voor de anatome helena slak, ofwel de slaketende slak,weet dat deze ook explosief zich kunnen vermenigvuldigen en in staat zijn om garnalen te eten bij het vinden van weinig voedsel.
3. HYDRA

zoetwaterpoliep

  • Hydra is een zoetwaterpoliep dat voorkomt in verschillende aquaria. Alleen zal je heel goed en dicht bij je aquarium moeten kijken voor je ze ziet. Ze zijn van 2 mm tot 1 cm groot en doorzichtig. Waarom zijn deze gevaarlijk, omdat ze in staat zijn kleine en jonge garnalen te vangen en te eten..
  • BESTRIJDING: Hydra kan bestreden worden op 2 manieren. De eerste is de gemakkelijkste, je doet een behandeling met FLUBENOL en ze zijn weg. De tweede is een behandeling met de batterij, je haalt een 9 volt batterij en hangt aan elke pool een koperdraad, deze hang je dan in je aquarium gedurende 1 uur..
4. Ostracoda

 

Mosseldiertjes

  • Deze kleine diertjes kunnen in grote aantallen in de bakken voorkomen. Vaak “kruipen” ze over oppervlakken, maar ze kunnen ook vrij in het water zwemmen. Ze zijn een teken van veel voedsel in het water. Ze komen mee met stenen, planten en transportwater van garnalen... Ze zijn 0,5 tot 3 millimeter groot. Hun lichaam is ei-vormig. De kleur is wit, beige, groen tot zwart, vaak met een donkere tekening. Bij vergroting zijn twee schaaldelen zichtbaar en roeipootjes er tussen. Deze kreeftachtigen zijn volstrekt ongevaarlijk voor onze diertjes. Ze zijn zelfs voor veel dieren ( vissen ) een niet te versmaden hapje.
  • BESTRIJDING: Veelal komen deze dieren voor bij een overvloed aan voedsel. Het is dus aan te raden van minder te gaan voederen of dit eventueel in een voederschaal te gaan doen. Sommigen opteren om tijdelijk vissen in de bak te plaatsen, maar weet dat niet veel vissen echt geschikt zijn om bij garnalen te plaatsen ( het opeten van de jongen ).